Kromě éry vojenské okupace Alsasko nikdy nepatřilo k Německu. Přesto vzhledem k společným hranicím lze říci, že se zde vyrábí německá vína s francouzskou duší. Jejich charakter udává podnebí, půda a odrůdy révy - to vše zhruba odpovídá německým vinařským oblastem, nejblíže Bádensku na druhém břehu řeky Rýn. Jméno a výjimečné vlastnosti dává alsaským vínům zejména odrůda Riesling (Ryzlink rýnský), která právě tady v Alsasku a v Německu poskytuje nejlepší vína z této odrůdy vůbec. Dále se zde setkáme s odrůdami Sylvaner (Sylvánské zelené), Muscat (Muškát), Gewurztraminer (Tramín červený), Pinot blanc, Pinot gris a Pinot noir (Rulandské bílé, šedé a modré).
Gewurztraminer je odůrda velmi výrazná, voňavá, kořenitá. V očích Alsasanů je nicméně králem Riesling. Tato odrůda je zde považována jako nejideálnější k místní kuchyni, které je velmi blízká kuchyni německé. Kromě Riesligu vévodí alsaskému vinohradnictví Pinot gris, který poskytuje nejtělnatější vína regionu. Další významnou odrůdou je Auxerrois, ze které se nejčastěji získává základní víno pro Crémant d´Alsace. Toto šumivé víno se vyrábí tradiční šampaňskou metodou a mnohdy se vyrovná crémantům z Burgundska a údolí Loiry.
Vína z nejlepších poloh Alsaska mohou nést označení Grand Cru - lze do nich však zahrnout pouze Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer a Muscat. Výjimku představují staré keře Sylvaneru na vinici Zotzenberg severně od Mittelbergheimu, která díky nim získala status grand cru.