Je-li Paříž hlavou Francie a kraj Champagne její duší, pak je Burgundsko jejím žaludkem. Je to oblast výjimečné gastronomie a těch nejlepších surovin - hovězího Charolais na západě, bresských kuřat na východě a úžasně krémových sýrů ze Chaource a Epoisses.
Burgundsko není celistvou vinařskou oblastí, ale názvem provincie s několika samostatnými podoblastmi. Nejbohatší a nejvýznamější je Cote d´Or, srdce Burgundska a původní domovina odrůd Chardonnay a Pinot Noir (okrajově se pak v Burgundsku můžete setkat ještě s další bílou odrůdou Aligote). Tvoří ji Cote de Beune na jihu a Cote de Nuits na severu. Chardonnay ze Chablis, červená a bílá vína z Chalonnaise a bílá vína z Macconais, s jejíž jižní částí sousedí další proslulá vinařská oblast - Beaujolais.
Mezi ty nejlsavnější apelace Burgundska patří již zmiňované Chablis a Mersault, odkud pochází jedna z nejlepších Chardonnay světa. Dále Beaune, Gevrey Chambertin, Chambolle Musigny, Chassagne Montrachet, Nuits Saint Georges, Pommard, Puligny Montrachet, Saint Aubin, Santenay, Volnay, Vougeot a další. Mezi ty nejprestižnější apelace patří bezpochyby Batard Montrachet, Clos de Vougeot, Corton, Corton Charlemagne, Chambertin, Montrachet a v neposlední řadě apelace Romanee Conti odkud pochází nejdražší víno světa.