Vinařská oblast Mosela

Keře révy vinné lemují řeknu Moselu v celé její délce až k soutoku s Rýnem. Všechna skvělá moselská vína jsou vyrobena z odrůdy Riesling (Ryzlink rýnský). Ty nejlepší polohy mají většinou jižní orientaci a strmě se svažují k řece. Z hlediska pěstování vinné révy jsou významné dva přítoky Mosely - a sice údolí řeky Saar (Sáry) a řeky Ruwer.

Obce Mertesdorf a Eitelsbach sice nejsou známé samy o sobě, každá však vyniká jednou špičkovou vinicí ve výhradním vlastnictví jednoho z nejlepších pěstitelů v zemi. Vinohrad Karthauserhofberg v Eitelsbachu se pyšně vyjímá nad stejnojmennou starobylou klášterní usedlostí a dává vynikající vína se zajímavými citrusovými nuancemi. Jako zrcadlový obraz působí Maximin Grunhaus na opačném břehu v Mertesdorfu. Tato vinice je natočena v šikmém úhlu k levému břehu řeky a na jeho úpatí stojí okázalá usedlost, taktéz bývalý klášter.

Značky kvality moselských vín:

Kabinett - Kabinetní vína jsou lehká, svěží, ideální jako aperitiv nebo k lehkému jídlu

Spatlase - Doslova znamená "pozdní sběr", vyráběný z ještě zralejších hroznů než pro Kabinett. Škála obsahuje suchá a plná vína až po vína sladká a lehčí. Vybraná vína se hodí k archivaci (až 10 a více let)

Auslese - Výběr z ještě zralejších hroznů než pro pozdní sběr

Beerenauslese (BA) - Výběr z bobulí, vzácná sladká vína z přezrálých hroznů s ušlechtilou plísní

Eiswein - Ledové víno z hroznů s vysokým obsahem cukru a kyselin. Sklízejí se a zpracovávají ve zmrazeném stavu, ne tak vzácné jako (TBA)

Trockenbeerenauslese (TBA) - Výběr z cibéb, velmi vzácná, velmi sladká a velmi drahá vína z ručně sbíraných přezrálých hroznů napadených ušlechtilou plísní

Grosses Gewachs GG (VDP) - označení špičkových suchých vín ze schválených vinic

 

Další pojmy používané u moselských vín:

Halbtrocken - Polosuché bílé víno

Feinherb -  Oblíbený, ale oficiální pojem pro polosuchá bílá vína

Trocken - Suché bílé víno