Ve střední Itálii ležící region Umbria je sice vinařsky i turisticky zastíněn sousedním Toskánskem, přesto má co nabídnout jak návštěvníkům, tak milovníkům vína na celém světě.
Celková rozloha vinic dosahuje přibližně 16.500 hektarů. Pěstuje se tu celá řada odrůd a vyrábí prakticky všechny možné druhy vína – vína červená, růžová i bílá, šumivá, suchá, polosuchá i sladká s různým stupněm sladkosti, včetně málokde v Itálii vídaných vín botrytických. Převažujícími bílými odrůdami jsou Trebbiano, Grechetto, Chardonnay, Malvasia, červenými Sangiovese, Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Nero – setkat se ale lze s mnohými dalšími.
Nejznámějším vinařským velvyslancem Umbrie ve světě je bílé víno z apelace Orvieto. Pěstuje se na více jak 2.100 hektarech a tedy na velmi rozmanitých polohách i druzích půd. Jeho základem je odrůda Procanico (místní název odrůdy Trebbiano). Výrazně menší množství vyráběného červeného nese označení Rosso Orvietano.