Vinařství Německa

Německé vinařství má tisíciletou tradici. První vinice zde zakládali římské legie, které na začátku našeho letopočtu obsadily jižní část Německa a vytvořily obranou linii od Rýna po Dunaji až k Vídni.
 
Vinice byly vysazovány především v údolích řek - Rýnu a Mosely. Pěstovala se zde vždy bílá vína a němečtí vinaři dokázali po staletí udržet jejich vynikající jakost. Byla to především rýnská vína, která byla nejvíce žádána. Cenila se vína lahvově zralá, jantarové barvy, plná, aromatická. Naopak v dnešní době se stále více cení svěžest a lehkost.

K podstatnému rozvoji vinařství došlo v Německu po druhé světové válce. V současné době je zde vysázeno přes 100 000 hektarů vinic a Německo zaujímá šesté místo na světě ve výrobě vína.

Německé vinohrady se soustřeďují na jihozápadě a všude převažují hlavně bílé odrůdy. Základní odrůdou je Riesling z okolí řek Rýn a Mosela. Zde se vyrábí jedny z nejlepších ryzlinků na světě. Dalšími zajímavými oblastmi jsou např. Baden, Pfalz a další.