Chianti a Chinati Classico
Chianti je bezesporu jedním z nejznámějších regionů Itálie.
Tento italský region má rozlohu 7 142 hektarů a první dohledané zmínky o něm pochází z roku 1716, kde je popisován jako Chianti, region vhodný pro pěstování vína. V první polovině 19. století Baron Bettiano Ricasoli vytvořil jednotnou koncepci podmínek produkce vína v Chianti a stanovil jeho složení. Pro červená vína Chianti platilo pravidlo podílu odrůd 70% Sangiovese, 15% Canaiolo a 15% Malavasia bianca. Významnější změny nastaly až v 70. letech 20. století, kdy se spojili nejvýznamnější producenti a jejich obrovský tlak měl téměř okamžitý výsledek v podobě změny vinařského zákona. Díky této změně začalo platit, že víno Chianti je minimálně z 80% Sangiovese.
Chianti Classico ležící v samém srdci Toskánska. Tato oblast také prošla několika změnami, ale za zmínku stojí důležitá změna v pravidlech používaní odrůd - předepsáno je zde minimálně 80% Sangiovese a od ročníku 2006 je zakázáno používat bílé hrozny.
Milovníci vína Chianti Classico si určitě tento region spojí s jeho nezaměnitelným symbolem. Jeho původ pochází z roku 1394, kdy byla založená vojenská organizace Lega del Chianti. Liga, v jejímž odznaku byl černý kohout galo nero, dnes typický znak vín Chianti Classico.
Symbol je pojen k středověké legendě, která se odehrává v době otevřeného sporu mezi Folrencií a Sienou o kontrolu nad územím Chianti. Legenda praví, že aby bylo možné spor ukončit a jasně vymezit hranice mezi oběma městy, bylo rozhodnuto, že dva rytíři opustí svá města za úsvitu a tam, kde se setkají, stanoví se hranice mezi městy. Jako signál pro povel k opuštění města bylo určeno ranní kokrhání kohouta. Florencie si zvolila černého kohouta (který byl několik dní držen v malé tmavé místnosti a téměř bez jídla) a Sieňané zvolili bílého kohouta. Florencie využila brzkého „povelu“ k možnosti vyrazit s dostatečným předstihem před svým protějškem. Soupeři se sekali ve městečku Fonterutoli, pouhých 12 km od místa odchodu sienského rytíře. To umožnilo Florencii ovládnout téměř celé území Chianti.
Legislativa ke Chianti Classico DOCG
Chianti Classico – Minimálně 80% odrůdy Sangiovese, maximálně 20% jiné povolené odrůdy, jako jsou tradiční odrůdy Colorino a Canaiolo. Od roku 2006 je zakázáno používat bíle odrůdy.
Chianti Classico Riserva – musí dosáhnout alespoň 12,5% alkoholu se skvělou strukturou a delším potenciálem pro zrání. Minimální zráni je stanoveno na 24 měsíců a z toho 3 měsíce v lahvi.
Chianti Classico Riserva Grand Salzione- Hrozny musí pocházet z vlastních vinic (tzv. single vineyards) a minimální doba zrání byla stanovena na 30 měsíců. Víno prochází přísným hodnocením.