Vinařství Clos Sainte Magdeleine a vůbec celé městečko Cassis, na jehož území se Clos St. Magdeleine nachází, je jedno z nejkrásnějších míst Francie, které jsme měli možnost navštívit.
Vinice Clos Sainte Magdeleine jsou obzvláště ohromující: rozprostírají se na soukromém mysu, kde jsou lemovány majestátními vápencovými útesy. Vinařství se chlubí také vinicemi na strmých terasách vytesaných do Cap Canaille, nejvyššího mořského útesu ve Francii (400 metrů nad Středozemním mořem). Pouze 12 vinařů má možnost vyrábět AOC Cassis (dohromady je zde 215 hektarů vinic).
Kromě bílého Cassis najdete v nabídce Rosé Sainte Magdeleine, které pochází z nedalekých vinic v Provence. Nepostradatelný vliv na jeho chuť má moře a svažitý jílovo-vápencový terroir.
Odrůdy Grenache (35%), Cinsault (35%), Mourvedre (20%), Syrah (10%) jsou v průměru z 30 let starých vinic.
Ve víně dominuje mineralita a tóny červeného ovoce. Příjemné letní pití, ideální hlavně ke středomořské kuchyni.
A když jsme u té kuchyně – v Cassisu je úžasný podnik s tou nejlepší bujabézou – na přání rádi pošleme tip. Na místo v restauraci vybudované z garáže musíte čekat i několik týdnů. Na první pohled nepůsobí velikým luxusem, ale v „tajném“ lístku vín z osobního sklepa majitele najdete ta největší vína z celé Francie.
Nabídku vín z Clos Sainte Magdeleine najdete ZDE