Sicílie
Vinařská oblast Sicílie, která dlouhé staletí stagnovala, je nyní nejkrásnější středomořský ostrov, který v poslední době udělal největší pokrok. Zajímavostí Sicílie je fakt, že její jihovýchodní cíp leží jižněji než severoafrické město Tunis. Na Sicílii panují vysoké teploty a hrozny, zejména ve vnitrozemí, jsou pravidelně vystaveny velmi teplému větru vanoucímu z Afriky. Větší část tamních vinic je potřeba zavlažovat. Sicílii v zahraniční proslavila odrůda Nero d´Avola (Avola leži na samém jihovýchodě ostrova a má vlastní cru DOC Eloro).
Další velmi zajímavou odrůdou je bezesporu odrůda vinné révy Nerello Mascalese, která roste na svazích Etny ve výšce 1000 m n.m. Díky expozicím a nejrůznějším nadmořským výškám, více než stoletým révovým keřům a půdám obsahující ztuhlou lávu se Etna stala magnetem pro vinaře, kteří jsou si vědomi významu tohoto terroiru. Za zmínku také určitě stojí dvě červené odrůdy Nerello Cappuccio a Nocera, které se společně scelují s odrůdou Nerello Mascalese za účelem vzniku DOC Faro.