Zajímá vás, odkud přicestovalo portské, které si právě vychutnáváte? Pojďte společně s námi navštívit ta nejznámější portugalská vinařství, která se soustředí na výrobu portského vína. Slibujeme, že to bude skutečný vinařský zážitek.
Za každým portugalským vinařstvím se skrývá příběh
Rádi si občas po jídle dopřejete skleničku portského? A podívali jste se někdy, z jakého vinařství k vám doputovalo? Kdo ví, možná jste nevědomky ochutnali údajný Rolls Royce mezi portskými víny. Nebo se vám čirou náhodou na stole objevilo portské z proslulého vinařského domu, odkud pochází dosud nejdražší láhev ročníkového vína. A je toho mnohem víc, co mohou portugalská vinařství nabídnout.
Kde bydlí portské? Ve vinařské oblasti Douro
Portské se pije po celém světě, jeho domovem je ale vinařská oblast Douro, která se rozkládá podél břehů stejnojmenné řeky na severovýchodě země. Region o rozloze 24 600 hektarů vás uchvátí svými terasovitými vinicemi vytesanými do členitých svahů sahajících stovky metrů vysoko. Plné kamenů, skal a současně vystavené polednímu slunci stejně jako nočním chladům – údolí řeky Douro je v podstatě splněným snem každého vinaře. Těm se zde daří pěstovat více než 250 domorodých odrůd, které jinde na světě nenajdete. A co víc, oblast má tak rozmanitý charakter, že dokonce ani vína od sousedních vinařů nechutnají stejně.
(Ne)vinná zajímavost: O mimořádnosti vinařského regionu Douro jsou přesvědčeni nejen milovníci vína, ale také světové organizace. Už v roce 1756 se oblast stala první zákonem chráněnou vinařskou oblastí a v roce 2001 se objevila na seznamu světového dědictví UNESCO.
Originál je jen jeden
Ne každé fortifikované víno z portugalské produkce je skutečně portské, často se jedná jen o „vína portského typu“. Pravé portské je ve skutečnosti jedno jediné – pochází z vinařské apelace Douro a v rámci Evropské unie se na něj vztahuje ochranná známka PORTO, která garantuje jeho původ. Originál poznáte na první pohled také podle specifického kolku na hrdle, který nese nápis „Vinho do Porto“.
Jaké známe druhy portského vína?
Portské vám zcela jistě zamotá hlavu – a to dokonce ještě dřív, než ho ochutnáte. Může za to způsob jeho kategorizace. Nejčastěji se portské víno dělí dle způsobu zrání na vína typu ruby a tawny. Druhým hlediskem je pak rozdělení na vína ročníková a vína bez uvedení roku sklizně.
Mezi vína prvního typu patří Ruby, Ruby Reserva, Late Bottled Vintage (LBV) a Vintage. Jedná se o vína, která primárně zrají ve velkých sudech nebo nerezových nádobách bez přístupu vzduchu. Díky tomu můžete obdivovat jejich svěží ovocnou chuť i vůni a také rubínovou barvu. Vína typu tawny (Tawny, Tawny Reserva, Tawny datovaná, Crusted a Colheita) naopak procházejí při zrání řízenou oxidací v menších sudech. Výsledkem jsou vína nahnědlého odstínu a s oříškovou chutí.
Vinařství Kopke: Rolls Royce mezi portskými víny
Zajímá vás, jak chutná Rolls Royce mezi portskými víny? Pak si nalijte sklenku portského vína Kopke. S každým douškem jako by se vám před očima odvíjel příběh starý bezmála 400 let. Vinařství Kopke založila německá rodina stejného jména už v roce 1638, což z něj dělá jeden z nejstarších vinařských domů v Portugalsku.
Vinice se rozkládají ve věhlasné oblasti Douro, kde se pěstují především odrůdy Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz a Tinta Cão. Na malých pozemcích byste ale našli také odrůdy Tinta Barroca a Souzão. A jaké je tajemství neodolatelné chuti vína Kopke? K jeho výrobě se používají pečlivě vybrané hrozny, které jsou ručně sbírané a odstopkované. Barvu a chuť výsledného nápoje zvýrazňuje fermentace, která probíhá v nerezových tancích při kontrolované teplotě 28–30 ° C.
Portská vína Kopke rozlišujeme podle doby a způsobu zrání na několik druhů: Kopke Ruby (3 roky na sudu), Kopke Reserva Ruby (5 let na sudu), Kopke Tawny (3 roky na sudu), Kopke Reserva Tawny (7 let na sudu) a konečně Kopke Late Bottled Vintage (ročníkové víno z roku 2018 lahvované 4. rokem od sklizně).
Vinařství Quinta do Noval: Láhev vína za 5 900 dolarů
Portské z vinařství Quinta do Noval jste mohli poprvé ochutnat už v roce 1715, kdy se poprvé představilo světu. Hrozny, které se dodnes zpracovávají původní metodou (tedy šlapáním v lagardách) se pěstují na vinicích o celkové rozloze 192 hektarů. Zdaleka nejvýznamnější je ale oblast velká pouhých 1,6 hektarů, která nese název Nacional Vintage Port. Právě odtud pochází nejvzácnější a nejvyhledávanější víno na světě – Vintage Porto Nacionál, které se vyrábí z hroznů pravokořenné révy. Láhev vína z roku 1931 se v roce 1983 prodala za neuvěřitelných 5 900 dolarů.
Nejdražší láhev ročníkového vína možná hned tak neochutnáte, nemusíte ale věšet hlavu. I ostatní portská vína z vinařství Quinta do Noval stojí za zkoušku. Vyberte si třeba:
- Quinta do Noval Black – portské víno z typické směsi odrůd Touriga Nacional, Tourgia Franca, Tinta Roriz, Tinto Cão a Sousão. Zraje 3 roky na dubovém sudu.
- Quinta do Noval Ruby – portské víno ze základních odrůd Tinta Roriz, Touriga Franca a Tinta Barroca, které jde po 3 letech na velkoobjemovém sudu do lahve.
- Quinta do Noval Tawny – portské víno ze základních odrůd Tinta Roriz, Touriga Franca a Tinta Barroca, které jde do lahve po 4 letech na velkoobjemovém sudu.
Vinařství Burmester: Portské s britským šarmem
Portské, jehož kořeny sahají do Velké Británie? To je portské víno Burmester, jehož příběh jako by vypadl z pera Charlese Dickense. Odvíjet se začal v okamžiku, kdy si Henry Burmester a John Nash v roce 1790 potřásli rukou a založili společnost, která se téměř sto let dědila z generace na generaci. To se mělo ale brzy změnit.
V roce 1834 přijel do Porta Johann Wilhelm Burmester, přímý potomek Henryho Burmestera. Začínal jako úředník v zadlužené společnosti, netrvalo ale dlouho a stal se z něj ředitel, který nakonec celou společnost koupil se všemi právy a povinnostmi. Do podnikání zapojil i své děti a v roce 1880 změnil název firmy na J. W. Burmester & Co. O pět let později J. W. Burmestera při pozorování bouřlivého přílivu na pláži Cadouços ve Foz do Douro přepadla vlna a podnik tak připadl jeho dětem, jejichž jméno nese dodnes.
Vinařství Burmester má sice britské kořeny, jeho portská vína a tichá vína DOC Douro ale bezpodmínečně ctí svůj portugalský terroir. Do celého světa vyváží kvalitní portská vína Burmester Ruby a Burmester Tawny, k jejichž výrobě se používají odrůdy Tinta Roriz, Touriga Franca, Tinta Barroca a Touriga Nacional. Ochutnat můžete také degustační mini set, který je průřezem všech portských vín od společnosti Burmester.
(Ne)vinná zajímavost: Tichá vína jsou vína, která nešumí. Do této kategorie tedy nespadají šumivá vína a sekty, ale ani likérová vína. Zjednodušeně řečeno se jedná o obyčejná vína, která tradičně dělíme podle barvy na červená, bílá a růžová.
Vinařství Maynard's: Portské s úctou k přírodě
Portugalské vinařství Maynard's vyniká mezi ostatními hned z několika důvodů. Zaměřuje se na produkci růžového portského vína, které se navíc pyšní přívlastkem organické. To znamená, že při pěstování hroznů se nepoužívají žádné chemické herbicidy, pesticidy ani fungicidy. Organická vína neobsahují dokonce ani chemické zvýrazňovače barvy nebo chuti.
Růžové portské tu s námi není dlouho. Povolení k uvedení na trh totiž dostalo teprve v roce 2008. I za tuto poměrně krátkou dobu si stihlo získat oblibu díky své výrazné vůni a chuti, do které se promítají třešně a maliny. Nechte ho vyniknout v kombinaci s tonicem – stačí smíchat tonic a portské v poměru 2 ku 3 ve prospěch tonicu a získáte osvěžující letní drink Port Tonic (Porto Tonico).
Vinařství Quinta de Curvos: Víno jako z pohádky
Rodinné vinařství Quinta de Curvos jako by vypadlo přímo z pohádky. Vše od jeskyně obklopené širokým jezerem přes romantické zahrady až po samotné vinice láká k návštěvě a prozkoumání mnoha svých úkrytů. Vinařský dům koupili v roce 1976 bratři Jaime a José Fonseca, kteří vsadili na udržitelnou produkci a výrobu vín z tradičních odrůd hroznů. Ty se pěstují na vinicích o rozloze 27 hektarů, které leží v údolí řeky Neiva. Vliv Atlantiku, úrodné žulové půdy a velkorysé vystavení slunci – to vše se podepisuje na jedinečném charakteru zdejších vín. Mezi nimi vynikají nejrůznější druhy Vinho Verde (zelené víno), které je plné svěžesti, ovocných tónů a jemných tříslovin.
Jaké další víno z vinařství Quinta de Curvos byste určitě měli ochutnat? My dopručujeme Alvarinho: svěží suché víno citrusové barvy s jemným aroma květin spolu se zralým tropickým ovocem.
(Ne)vinná zajímavost: Pokud někdy navštívíte vinařský dům Quinta de Curvos, nezapomeňte se pokochat pohledem na jednu z nejkrásnějších romantických zahrad v Portugalsku, které vévodí více než 400 druhů kamélií.
Vinařství Cálem: Portské s dobrodružnou povahou
António Alves Cálem byl nevyléčitelný dobrodruh, pro kterého nebylo nic nemožné. Zatímco ostatní vinařské společnosti dováželi portské víno na Britské ostrovy a další evropské trhy, Cálem se v roce 1859 rozhodl vydat vlastní cestou. A to rovnou přes Atlantik do Brazílie. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat, a tak si Cálem pořídil vlastní plavební flotilu, jejíž historii dodnes připomíná logo Porto Cálem.
Dnes patří společnost Cálem skupině Sogevinus, která dodává do celého světa bohatou nabídku nádherných zrajících portských vín Cálem Tawny. Jejich hrozny pocházejí z viniční trati Quinta do Arnozelo v Douro Superior, oblasti s vynikajícím mikroklimatem a břidlicovou půdou, která dává vzniknout portským vínům trochu sladší chuti. Dáte si skleničku? My doporučujeme Cálem Fine White s výraznou ovocnou chutí nebo Cálem White and Dry s vyváženou kulatou chutí se špetkou citrónu, melounu, broskví a hrušek.
Vinařství Messias: Vína zrající více než 40 let
Nejmladší portugalské vinařství z našeho výčtu brzy oslaví 100 let své existence. Za jeho vznikem stojí Messias Baptista, který byl jejím předsedou až do roku 1973 a jeho potomci se na vedení společnosti podílejí dodnes. I díky nim se vína z vinařského domu Messias vyvážejí do celého světa. A rozhodně se nejedná jen o portské: vinařské oblasti Bairrada, Douro, Dão, Vinho Verde, Beiras a Vinho do Porto produkují také sekty a šumivá vína vyráběná metodou Champagne nebo stařené brandy.
Vedle nich ale vynikají víceletá portská vína typu Tawny, která se zpracovávají v maloobjemových sudech za přístupu vzduchu a po otevření vydrží i půl roku bez ztráty kvality. Jedinečná kolekce Messias Century nabízí víceleté portské víno staré 10, 20, 30 a 40 let, takže máte možnost prozkoumat, jak se v čase vyvíjela a měnila jeho chuť.
(Ne)vinná zajímavost: Víceletá portská vína zrají dlouho před tím, než se dostanou k vám na stůl. Jejich přesné stáří je ale poměrně těžké určit. Stáří vína uvedené na etiketě je totiž pouze váženým průměrem několika ročníků. To znamená, že například 10YO (desetiletá) vína jsou ve skutečnosti stará 8–14 let. A co 40YO vína? Ta mohla zrát 38, ale taky 42 let.