Po stopách portského: Historie, výroba a druhy portského vína

Pokud jste někdy ochutnali portské, jistě vás nepřekvapí, že se jedná o dezertní víno vhodné pro speciální příležitosti. Za jeho opojnou sladkou chutí se ale skrývá zajímavý příběh. Pojďte se vydat po stopách portského – dozvíte se, jak (skutečně) vzniklo, seznámíte se s jeho výrobou a zjistíte, jak si ho nejlépe vychutnáte.

Portské víno: Sladké, ale silné

Portská vína se řadí mezi fortifikovaná (dolihovaná, dezertní) vína. Vína jsou to sladká, a přesto silná – obsah alkoholu může dosáhnout až 22 %. Pocházejí z vinařské oblasti ležící v údolí řeky Douro na severu Portugalska, která se v roce 1756 stala třetí chráněnou vinařskou apelací na světě. Kopcovitá až hornatá krajina chrání vinice před vlhkými atlantskými větry a poskytuje tak ideální podmínky pro pěstování vinné révy.  

Věděli jste, že portské není jen sladké červené víno? Ve skutečnosti můžete ochutnat i polosuché nebo suché portské, a k mání je dokonce i bílá varianta.

Originální portská vína

Originál je jen jeden

Ne každé fortifikované víno z portugalské produkce je skutečně portské, často se jedná jen o „vína portského typu“. Pravé portské je ve skutečnosti jedno jediné – pochází z vinařské apelace Douro a v rámci Evropské unie se na něj vztahuje ochranná známka PORTO, která garantuje jeho původ. Originál poznáte na první pohled také podle specifického kolku na hrdle, který nese nápis „Vinho do Porto“

Jak se vyrábí portské?

Výroba portského dodnes probíhá podle tradičních postupů předávaných z generace na generaci. Hrozny se sbírají ručně a následně se sypou do velkých nerezových van, kde je sešlapávají lidé – podobně jako když se šlape zelí. Vzniklý mošt se přelévá do sudů, kde je již nachystaná pálenka nebo jiný čistý alkohol. Tomuto procesu se říká fortifikace (dolihování) – přidáním čistého alkoholu do kvasícího vína se zastaví proces fermentace, takže si portské uchová svou přirozenou sladkou chuť a zároveň se zvýší obsah jeho alkoholu až na 22 %

Věděli jste, že portské víno se sice pěstuje a zpracovává ve vnitrozemí, jeho dozrávání ale většinou probíhá poblíž města Porto? Odtud se víno exportuje dále do světa, třeba až na váš stůl.

Portské víno vzešlo z války. Nebo ne?

Ačkoliv domovem portského je Portugalsko, za jeho vznikem stojí válka zuřící mezi Anglií a Francií. Zákaz dovozu francouzských vín do Anglie způsobil, že angličtí obchodníci začali hledat nového dodavatele vína – a tím se stalo Portugalsko. Dovážená vína se ale během cesty lodí často kazila, a tak do nich výrobci začali přidávat pálenku nebo brandy, aby prodloužili jejich životnost.

Že jste tento příběh už slyšeli? Není divu – vypraví se dodnes, na pravdě se ale nezakládá. Je pouze výsledkem dohody, kterou Angličané uzavřeli s Portugalci. Angličané se zavázali, že portugalská vína proslaví po celém světě. Avšak jen za podmínky, že vína budou mít anglické názvy a navíc se společně s nimi bude po světě šířit i výše zmíněná legenda.

Vzniklo portské víno v klášteře?

Mezi milovníky vína se traduje ještě jedna legenda o vzniku portského. Ta zahrnuje dva anglické obchodníky a portugalského mnicha. Podle legendy Angličané marně hledali místo, kde by přečkali noc, až se jim poštěstilo v místním klášteře. Kromě noclehu jim ochotný mnich nabídl také vlastní víno. Sladké, a přesto silné – takové Angličané ještě nepili! Nezapřeli svého obchodního ducha a tak dlouho na mnicha naléhali, až jim prozradil svůj tajný recept. Jaké bylo jejich překvapení, když zjistili, že mnich do kvasícího vína přidává vínovici. Neváhali, všechno mnichovo víno odkoupili a začali ho dovážet do Anglie. Psal se rok 1678 a Angličané poprvé ochutnali portské víno. Tak alespoň praví legenda.

A jak to bylo doopravdy? Portské vzniklo omylem

A jaká je tedy pravdivá verze vzniku portského vína? Rozhodně o něco méně fantastická. Ve skutečnosti Portugalci omylem nalili rozkvašené víno do sudu se zbytkem brandy. Když víno o něco později ochutnali, s překvapením zaznamenali jeho plnou sladkou chuť. Správně předpokládali, že sladké víno zachutná i Angličanům, a rozhodli se ho vyvážet. A tak (tentokrát už doopravdy) vzniklo portské víno. 

Poznejte všechny druhy portského vína

Portské vám zcela jistě zamotá hlavu – a to dokonce ještě dřív, než ho ochutnáte. Může za to způsob jeho kategorizace. Nejčastěji se portské víno dělí dle způsobu zrání na vína typu ruby a tawny. Druhým hlediskem je pak rozdělení na vína ročníková a vína bez uvedení roku sklizně.

Mezi vína prvního typu patří Ruby, Ruby Reserva, Late Bottled Vintage (LBV) a Vintage. Jedná se o vína, která primárně zrají ve velkých sudech nebo nerezových nádobách bez přístupu vzduchu. Díky tomu můžete obdivovat jejich svěží ovocnou chuť i vůni a také rubínovou barvu. Vína typu tawny (Tawny, Tawny Reserva, Tawny datovaná, Crusted a Colheita) naopak procházejí při zrání řízenou oxidací v menších sudech. Výsledkem jsou vína nahnědlého odstínu a s oříškovou chuť. 

Originální portská vína (1)

Jak servírovat portské víno?

Červené portské se pro svou intenzivní sladkou chuť podává nejčastěji po jídle jako digestiv, naopak bílé portské se hodí spíše jako aperitiv povzbuzující chuť k jídlu. V každém případě se portské podává vychlazené na 8–14 stupňů (u zralejšího a červeného portského je to okolo 17 stupňů) a ve speciálních skleničkách na dezertní víno s označením „port“.

A s čím portské podávat? Vychutnat si ho můžete samotné, ještě lépe ale jeho chuť vynikne ve spojení s ořechy a polotvrdými sýry, sušeným ovocem nebo čokoládou.

Portské víno jako dárek? 

Portské je ideální víno pro speciální příležitosti, a proto ohromí také jako dárek k narozeninám nebo k výročí. Nezapomeňte ho ale náležitě obléknout – slušet mu to bude v luxusním dárkovém balení ze světlého dřeva. Jestliže vaše volba padla na ročníkové portské, doporučujeme k němu přidat speciální otvírák na archivní vína. S jeho pomocí lze otevřít i vína úctyhodného stáří, aniž by došlo k poškození korku.


Bezpečně zabalené víno vám standardně doručíme do 2 pracovních dnů. Umíme to ale i expresně – po Praze během několika hodin, mimo Prahu do druhého dne. Přejete si dárkové víno doručit přímo oslavenci? NapIšte nám tuto informaci do poznámky a my vše zařídíme. Oslavenci předáme dárkové víno s věnováním, ostatní doklady najdete ve svém e-mailu.